φ1.618“ е златното сечение или божествената пропорция“, която е известна

...
 φ1.618“ е златното сечение или божествената пропорция“, която е известна
Коментари Харесай

Фантастична антиутопия: Тео Ушев с премиера на първия си игрален филм φ1.618

 „ φ1.618 “ е златното сечение или „ божествената съразмерност “, която е известна още на Леонардо да Винчи, на египтяните. Това е пропорцията, по която е конструирано съвсем всичко в природата, в това число и индивидът. Абсолютно всичко, което ни заобикаля е подчинено на този естествен закон. Това е приказен филм, една брутална приказка за деца от 9 до 99-годишна възраст.

Така изясни Тео Ушев в студиото на „ Добро утро, Европа “ името на първия си пълнометражен филм " φ1.618 ".

„ Всички ще схванат кино лентата, тъй като по този начин сме го конструирали. Дори от просветителна позиция би било доста потребен за хората “, добави световнопризнатият аниматор и графичен дизайнер.

По думите му безусловно всичко във кино лентата е подчинено на " златното сечение ", даже размерът на екрана. Тео Ушев разяснява, че за жалост в нашето всекидневие има по-скоро наклонност към заличаване на хармонията, в сравнение с към нейното поддържане.
От политическия живот до най-дребните човешки взаимоотношения, сякаш лошотията и злобата е взела връх. Дали от горе надолу потегля или изпод към нагоре, не знам. Контракултурата става просвета в България и противоположното.
Тео Ушев, аниматор и графичен дизайнер

Според Ушев това събитие не е изкоренимо, само че преодолимо посредством просвещение и образоване.

„ Нарцисизмът и егоизмът в политически кръгове е взел превес дотам, че не позволяват хората, които в действителност могат да изведат други хора на напред във времето. Те се появяват в периферията на партиите, свършат работа на водачите и биват изхвърляни “, означи аниматорът.
В българския политически живот си вирей някакъв едноличен тоталитаризъм във всяка организация, която в случай че те бъдат на власт стартира да се придвижва и върху ръководството на страната.
Тео Ушев, аниматор и графичен дизайнер

„ Бързахме да създадем кино лентата, тъй като гледайки трендовете, по които България върви към някакъв фашизоиден тоталитаризъм, се страхувахме, че антиутопията във кино лентата ще стане доста бързо социалистически натурализъм. С доста бързи крачки България се движи към света, който ние сме обрисували в нашия филм “, уточни Ушев.

Премиерата на кино лентата ще се състои в събота, на 8 октомври, на международния кино и книжовен фестивал Синелибри.

А за какво Сашка Васева взе участие във кино лентата – феновете ще схванат, когато изгледат лентата.

Тео Ушев приготвя още два пълнометражни кино лентата, единият от които се намира в стадий на предпродукция, както и още два анимационни.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР